Το σχέδιο νόμου «Διατάξεις για την Παραγωγή Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης» εγκρίθηκε στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού. Την Πέμπτη το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.
Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο και ζήτηση την απόσυρσή του. Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μ. Συντυχάκης, στηλίτευσε το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίστηκε ως «λαγός» της κυβέρνησης.
Η κυβέρνηση «με πρόσχημα την καλλιέργεια της κάνναβης για ιατρική – φαρμακευτική χρήση, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη νομιμοποίησή της και για ψυχαγωγικούς σκοπούς, την αυτοκαλλιέργεια και την ιδία χρήση. Επιστρατεύει πολλούς συμμάχους σε ρόλο λαγού, προκειμένου να προλειάνουν το έδαφος για την απελευθέρωση όλων των ναρκωτικών», τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μ. Συντυχάκης.
Υπενθυμίζοντας ότι η αποποινικοποίηση των ναρκωτικών αποτελεί θέση του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε πως ξεκίνησαν τη συζήτηση πριν από πολλά χρόνια με την κλωστική κάνναβη, «με τις μπλούζες και τα παντελονάκια», μετά το γύρισαν στη φαρμακευτική κάνναβη «βάζοντας μπροστά τους ασθενείς με σοβαρά, χρόνια νοσήματα οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με τις τεράστιες ελλείψεις στο σύστημα Υγείας».
«Πού το πάτε άραγε;», ανέφερε ο Μ. Συντυχάκης, «επιδιώκετε με τον τρόπο αυτό να αμβλύνετε το κριτήριο της χρήσης απέναντι στη νέα γενιά, σε μια εποχή που της αφαιρείτε το δικαίωμα στη μόρφωση, στην εργασία, στον ελεύθερο χρόνο, με ένα μέλλον χωρίς προοπτική, με ένα μέλλον με ανεργία, εργασιακή περιπλάνηση και χαμοζωή». Όπως είπε, στην Αργεντινή της κρίσης διαδόθηκε το «πάκο» (σ.σ. ναρκωτικό που διαδόθηκε στις φτωχογειτονιές), στην Ολλανδία η αποποινικοποίηση της κάνναβης άρχισε να εφαρμόζεται όταν στη χώρα φούντωνε το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, στην Πορτογαλία η αποποινικοποίηση της κάνναβης ξεκίνησε όταν άρχισαν να γίνονται αισθητά τα σημάδια της καπιταλιστικής κρίσης, στις ΗΠΑ το κίνημα κατά του πολέμου του Βιετνάμ μετατράπηκε σε κίνημα των «χίπις» με τη διάδοση της μαριχουάνας.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε πως η κυβέρνηση για να μην αντιμετωπίσει την κοινωνική κατακραυγή, βάζει μπροστά άλλους και μιλούν για την αποποινικοποίηση της χρήσης, «γι’ αυτό επιστρατεύτηκε σήμερα και ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου» στην ακρόαση των φορέων, ο οποίος «εμφανίστηκε ως ντίλερ επιχειρηματικών συμφερόντων που προσδοκούν να επενδύσουν στην Ελλάδα, όπως άλλωστε κάνει εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ».
Επιπλέον, υπενθύμισε ότι 46 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσαν τη φαρμακευτική κάνναβη από τον Σεπτέμβρη του 2017 με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, με το επιχείρημα ότι η καλλιέργεια της ινδικής κάνναβης για ιατρική χρήση μπορεί να συμβάλει θετικά στην αναζωογόνηση της αγροτικής οικονομίας και μεταποίησης, την ενίσχυση των εξαγωγών και την ανακούφιση των ασφαλιστικών ταμείων που υφίστανται επιβάρυνση από τα ακριβά φάρμακα. «Είναι πρόκληση να επικαλούνται οι βουλευτές της κυβέρνησης την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας, την ανακούφιση των ασφαλιστικών ταμείων όταν η πολιτική τους είναι εκείνη που αβαντάρει με όλα τα μέσα την ενίσχυση των μονοπωλιακών ομίλων του αγροτοδιατροφικού συμπλέγματος ξεκληρίζοντας στρατιές αγροτών, ξεπαστρεύει τα ασφαλιστικά ταμεία, πριμοδοτεί την άνευ όρων εμπορευματοποίηση του φαρμάκου», υπογράμμισε ο Μ. Συντυχάκης. «Η κυβέρνηση, πλασάροντας το τρίπτυχο ανάπτυξη – κέρδη – δουλειές, το κάνει για να δικαιολογήσει το έγκλημα σε βάρος της νέας γενιάς, στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων», πρόσθεσε.
Όπως εξήγησε, «το ΚΚΕ έχει σταθερή θέση ότι η τοξικομανία ως φαινόμενο δεν πρόκειται ποτέ να εκλείψει στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Η τοξικομανία και η διάδοση των ναρκωτικών θα αντιμετωπίζονται όλο και πιο αποτελεσματικά όσο η πάλη ενάντιά τους θα συνδέεται με τη γενικότερη πάλη του λαού και της νεολαίας. Το ΚΚΕ είναι αντίθετο τόσο με την ισχύουσα κατασταλτική πολιτική που αφήνει ελεύθερους τους εμπόρους και φυλακίζει τους χρήστες, όσο και με τις πολιτικές διαχείρισης αυτού του προβλήματος. Παλεύει για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα ναρκωτικά. Γι’ αυτό είναι αντίθετο με τον διαχωρισμό των ναρκωτικών σε σκληρά και μαλακά. Γι’ αυτό είναι αντίθετο με τη νομιμοποίηση της χρήσης και καλλιέργειας κάνναβης. Γι´ αυτό στηρίζει την πολιτική που ενισχύει τη μείωση της ζήτησης και όχι τη μείωση της βλάβης».
Ολόκληρη η παρέμβαση του Μ. Συντυχάκη: